Tél, hideg, szél, még hidegebb...

A mai nap már nálam is hidegnek minősül, pedig belegondolva, alig egy hónapja még a világ másik féltekén -18 fokot "élveztem", napközben, mint legmelegebbet. Ami nagy különbség, hogy az száraz hideg volt, így bár jobban szárította a bőrt, de valahogy mégse volt ilyen csontig hatoló, és a bőrre ennyire káros.

 

Sokan tapasztalják a hideg allergia tüneteit, ami bizony egyszerre fájdalmas és csúnya. Biztos tapasztaltad már, hogy a kézfejed, kb. a kabát vonaláig, nagyon kiszárad, kireped, néha vérzik is. Ha bekened egy zsíros krémmel, néha csíp? No, ennek vannak enyhébb és súlyosabb típusai, de elég gyakori, viszont nem sokan tudnak róla! Én gondoltam összeszedem a részleteket és az esetleges megoldást, hátha! :)

 

A hidegallergia hivatalos neve hideg urticaria nevű rendellenesség, amely egy krónikus reaktív bőrbetegséget vált ki az érintettekben. Nincsenek pontos adataink arról, hányan szenvednek a betegségben, azt viszont tudjuk, hogy a ritka rendellenesség csalánkiütést, duzzanatot, súlyos esetben pedig akár anafilaxiás sokkot is okozhat. Általában ez egy bizonyos - mindenki esetében eltérő - hőmérséklet alatt alakul ki, akár elkékülhet a végtag, nagyon áthűl, és a bőr felületén csalán kiütés szerű pirosodás jelentkezik. Eleinte ez lehet csak kiszáradás is, aztán súlyosbodik ha egy ideig figyelmen kívül hagyjuk.

Téves az, hogy ha ilyenkor krémezzük a bőrt, és ez csíp, éget (pár másodpecig, nem órákig!) akkor az a krémre való allergia: ez inkább a sebek reakciója - minthogy ahogy a bőr megreped, szétnyílik, ez sebnek minősül. Ahogy ezekbe a sebekbe belemegy a krém, bizony azt érezzük. Jó lenne, ha valamilyen antiallergén krémet használnánk, ami egyszerre ápol, táplál és hosszabb távon is véd. Illetve ha egy kicsit fertőtlenít is, az az igazi főnyeremény. :)

Bevallom, én több krémet próbáltam már hidegallergiás családtagomon. Az olcsóbb hidratáló krémek hamar beszívódtak, de igazán csak a krémezés után pár percig adtak felüdülést a feszülő, viszkető, égő bőr ellen. 

 

Ami bevállt, az a neutrogena koncentrált krémei. Ezek elérhető árúak is (relatíve, tudom! :) ) viszont éjszaka használva nagyon jótékony hatásúak. Nyilván súlyosság kérdése: naponta érdemes használni, ezek másnap reggelre nagyon szépen hidratálják a bőrt, még ha azonnal nem is tüntetik el a pirosságot, és napi használattal szépen megőrizhető a bőr hidratáltsága, jól védi a nap kihívásaitól. :) 

 

Ami ezen felül még tud segíteni, és ha jól manikűrössel alad össze a kedves Vendég, annak eszköze is van hozzá és maga is javasolni fogja: a paraffinos kézápolás. Ennek nem a hatóanyag a specialitása, nem a paraffin fog segíteni a gondban, hanem a meleg és a nyomó erő, ahogy a paraffin melegen kitágítja a pólusokat, ezáltal az előtte bekrémezett bőr jobban be tudja szívni az adott krém hatóanyagait. Ahogy a paraffin kihűl, egy enyhe nyomást ad még a bőrnek, amolyan tunningolva még egy picit a hatást. :) 

 

Személyes tapasztalatom szerint ez sokat segíthet, bár csodát ettől se kell várni: első időszakban heti 2 kezelés ajánlott, emellett nem igazán kell otthon krémezni, valóban tart az eredménye 2-3-4 napig (szintén súlyosságtól függően). Utána heti egy, és ahogy javul a bőr szerkezete, hamarosan már elég az igény szerinti kezelés. 

 

Még egyszer hangoztatnám: egy kezelés, egy krémezés, soha nem fogja megváltani a világot. Ahhoz, hogy  a hidegallergiában látványos eredményt, vagy legalább érezhető fájdalom enyhítést érjünk el, folyamatosan kell gondozni és kezelni az adott bőrfelületet!

 

És várni a tavaszt... :) 

(Idézet és forrás: Házipatika.com)