Paraffinos kézápolás - mi is ez igazából?

November elejétől elérhető nálam is a paraffinos kézápolás. Viszont szomorúan látom, hogy még több gyakorlott, több éve kézápolásban részesülő Vendégem sem ismeri ezt a kezelést. Átlagosan 10-ből egy próbálta valaha, de a működését, értékét ők se ismerik teljesen... akkor tanuljunk együtt kicsit. :)
 

Tehát a paraffin, mint anyag: 

 

A paraffin a  kémiában  az alkán szénhidrogének gyűjtőneve. Köznapi nyelven a paraffin viaszt értjük rajta. A paraffin elnevezés a latin parum (= kevéssé) + affinis (=ebben az értelemben reakcióképesség) szavak összetételéből származik. A paraffin lehet légnemű, folyékony és szilárd formában. A paraffin viasz (vagy köznapi nevén paraffin), tiszta formában fehér, színtelen, szagtalan, viaszos tapintású, szilárd anyagot alkot. Olvadáspontja a benne található molekulák átlagos hosszától függően 47-64°C.

A paraffinos ápolás lényege abban rejlik, hogy rendkívüli hőtároló tulajdonságokkal rendelkezik, melegen a test bőrfelületére tapadva kiválóan alkalmas a kéz, és a láb kezelésére, mivel a szaunához hasonlóan fokozza a vérkeringést, tágítja a bőr pórusait, és lehetővé teszi a bőrtápláló hidratáló krémek tökéletes felszívódását. A paraffinos ápolás télen a legnépszerűbb, amikor a bőrünk a legjobban ki van téve az időjárás viszontagságainak, bőrünk száraz, berepedezett, vitaminhiányos.

 

A paraffinos ápolás menete:


A a paraffinos kézápolás során, a fertőtlenítés és bőrradírozás után gazdag hatóanyag tartalmú krémápolást alkalmazunk, ezt követően meleg paraffin fürdőbe mártjuk a kézfejet. Az első és legfontosabb szabály, hogy a kézen ne legyen ékszer, karóra, és a ruha ujját is hajtsuk fel. Ezután következik az alapos fertőtlenítés, először folyékony fertőtlenítő szappannal, majd széles spektrumú bőrfertőtlenítővel.
A következő lépés a bőrradírozás, melynek során eltávolítjuk az elhalt hámsejteket és tisztítjuk a pórust, ezáltal a bőr könnyebben felszívja a hatóanyagokat. A radírozás után következik az ápolókrémes masszázs, melynek során a kiválasztott krémből bőségesen teszünk a kézre, és csuklóig alaposan bemasszírozzuk. Ezután következhet a paraffin fürdő. Az előzetesen megfelelő hőmérsékletre melegített paraffinba háromszor belemártjuk a kezet, a mártogatások között egy-két másodperc szünetet tartva. A paraffin hőmérséklete alkattól, esetleg menstruációtól függően lehet melegebb érzetű, így érdemes előre egy ujjat belemártani, mert az anyag pár perc alatt sokat tud hűlni, érdemes inkább várni, ha kellemetlen érzetű elsőre.
A kezelés befejező szakasza: a 15-20 perces hatóidő elteltével levesszük a kesztyűt és a zacskót, majd eltávolítjuk a már kihűlt paraffint, ami egyben lehúzható a bőrről. A kezelés már az első alkalom után is eredményes lehet, de erősen igénybevett és kiszáradt bőr ápolása esetén, kúraszerűen érdemes alkalmazni.

Már azonnal a kezelés után érezhető a hatása, de elsőre "csak" az, hogy az addig égő, feszülő bőr puha, bababőr érzetű, mintha agyon lenne krémezve, annak zsíros hatása nélkül! Ami viszont figyelemfelkeltő, hogy ez az érzés nem múlik el az első kézmosás alkalmával, mint az egyeszerű krémezés, hiszen a paraffin jótékony hatásának köszönhetően az ápoló anyagok jóval mélyebbre jutottak be a bőrbe, sokkal hosszabb ideig hidratálva és rugalmasan tartva azt.

Tapasztalatom szerint nagyon igénybevett, hideg allergiás, stb. esetekben az első hetekben heti 2 alkalom, utána heti egy alkalom javasolt, hogy ne is kelljen otthon se krémezni a kezet, és ne okozzon fájdalmat akár egy 5 perces mosogatás... ismerős? :) Ezek után már elég szinten tartani, és alkalomszerűen ismételni. 

 

Ezek alapján remélem többen mernek egy próbát tenni, hiszen átlagosan egy tubus kézkrém áráért megkapható egy ilyen nagyon hatásos és hasznos szolgáltatás: az első alkalom úgyis meggyőz mindenkit az eredményről. :) Erről nem beszélni kell...