Manikűr - hogyan, mit, mivel? És mikor fordulj manikűröshöz ... :)

Véééégre tavaaaasz! :)

Bizony-bizony, le se tagadhatnám, hogy a március a kedvenc hónapom. Nem csak azért, mert egymást érik nálunk a családban a születésnapok, majd' minden hétre jut egy torta, de azért is mert ilyenkor lehet látni napról napra a napocska éltető erejét, ahogy a természet újra éled, hozza a szebbnél szebb színeket, virágokat, és milyen jó hatással van ránk is: bőrünkre, körmünkre, mintha még a körmeink is gyorsabban nőnének tőle, nem? :) Valójában ez tényleg így van...

Viszont meg kell említenem, hogy a tavaszi napocska hoz pár kellemetlen dolgot is: a bőr ahogy eddig fedve volt, majd most már ki van téve a szélnek, napnak, esőnek, sokkal hamarabb kiszárad, és bizony mindenki láthatja azt is, ha a kéz- vagy köröm kicsit eddig el volt hanyagolva (hiszen el is volt bújtatva kesztyűbe).

Szóval, Hölgyek, Urak, itt az idő egy kis frissülésre... :)
Tanácsom: egy manikűr. :) Vagy manikűrösnél, vagy otthon érdemes időt szakítani rá. Most picit segítek, hogyan lehet otthon, bár nem feltétlenül olcsóbban megúszni a dolgokat (majd anyagiasítok is, de csak a végén).

  1. Nagyon alapos, akár kétszeres szappanozós kézmosás VAGY mosogatás. :) Ugyanis a szappan, mosogatószer zsíroldó hatású, és a víz köztudottan bőrpuhító hatású: így együtt szépen megpuhítják a kéz és köröm körüli bőrt, valamint a körömlemezt. Ez lehetőleg legalább 5-10 percig történjen, mint a manikűrösnél. :)
  2. Bőrradírozás. Erre általában én egy általános, nem túl durva bőrradírt szoktam használni, amit lehet akár testre, akár kézre, akár lábra használni. Az arcradír nem igazán jó, elsősorban azért mert drágább, mivel sokkal érzékenyebb bőrre tervezték, több hatóanyaggal, illetve tapasztalatom szerint apróbbak a szemcséi, pont azért, mert az arcon enyhébb radírozás elegendő. De a kézre jöhet a brutálisabb megoldás. :) Ezt jó alaposan, csukló fölöttig, Hölgyeknél akár könyékig lehet alkalmazni, szintén jó 5-10 percig, lehetőleg fürdőszobában, vagy kellemes meleg közegben, egyrészt mert utána le is kell mosni, másrészt mert a meleg jobban megnyitja a bőr pólusait is ami a későbbiekben is nagy segítség lesz. :)
  3. Lemosás. Lehetőleg zuhannyal, még mindig dörzsölve, ha menet közben megszáradna a radír, picit be lehet vizezni. Jó, ha ebben van segítség, mert nem túl kényelmes tiszta radíros-krémes kézzel a zuhanyfej után kutatni, és még a csapon is beállítani a hőfokot, merthogy nekünk kellemes, kézmeleg vízre van szükségünk. :) Így jobb, ha megkérünk valakit, aki tartja a zuhanyt, míg mi még dörzsölünk kicsit, majd teljesen eltávolítjuk a radír nyomait. Itt már egy kellemes, elhalt bőröktől mentes pihepuha kacsót kapunk. De még messze nincs vége...
  4. Most jön a köröm... No, ez megint kényes, mert van aki meg tudja csinálni mindkét kézzel, van, aki nem. Folyamata: bőrfeltolás, kaparás, kivágás, és körömformázás. Nem túl bonyolult, de magunknak kemény menet: lehetőleg célszerszámmal, fel kell tolni a körömbőrt (ez persze kihagyható, mert van akinek érzékeny vagy nincs is egyáltalán), és a felgyülemlett, elhalt bőröket ollóval - én magamnak nagyon óvatosan körömvágó csipesszel, de csak NAGYON vékony rétegben, óvatosan - el lehet távolítani. Óvatosan, mert ha túl sokat vág az ember, az fáj, vérzik, és a következő mosogatásnál még puhul, még érzékenyebb lesz. Szóval első alkalommal inkább kevesebbet, aztán a gyakorlottabbak már jobban brutalizálhatnak. :)
  5. Ha a körömlemezen látható letapadt bőr, azt nagyon óvatosan, megintcsak lehetőleg fém, célszerszámmal (körömfeltoló-kaparó), picit fel kell lazítani, aztán lehetőleg kivágni, ha ezt nem engedi, óvatosan, papír reszelővel (erre a finomabb szemcséjű, lehetőleg 150-180-as, vagy még magasabb számú a jó) szépen, óvatosan le lehet reszelgetni. De ennyi áztatás után már lehet, hogy nincs is ott semmi... :)
  6. Körömformázás. Ezt mindenki maga, ahogy szereti. Én jobb szeretek reszelővel rövidíteni, ezt egy 120-150-es szemcséjű, akinek vastagabb vagy műkörme van, 80-100-assal is teheti, de óvatosan! Az lényeges, hogy a köröm végét egy picit el kell "tompítani", ne maradjon szúrós, éles vége, vagy sarka. Többször érdemes megtapogatni, és alul is megnézni, nehogy maradjon sorja, azt a reszelő hegyével ki lehet húzni, (pöckölni :) ) és szépen eltávolítható az is.

És voilá, ennyi a manikűr. :) Ha a felületet megreszelted, és matt lett, akkor ún. polírozó reszelővel szépen ki lehet fényesíteni: ezek általában számozottak, sorban kell haladni egy-egy körömnél (én 2-3 oldalúnál többet nem javasolnék, mert megőszül szegény Vendég, mire szép fényes körme lesz :) ), és jó erősen rányomva a köröm felületére, és úgy a körömlemezen reszelve-körbe mozgatva, csillogó eredményt lehet gyorsan elérni, ami tart is általában addig mint egy lakkozás.

De ha nem polírozás (merthogy ezt a kettőt NEM szabad egyszerre alkalmazni) akkor itt jöhet a lakkozás. Érdemes acetonnal letörölni egyszer a körömlemezt, hogy ne maradjon még véletlenül se rajta radír nyom: így jobban tapad a lakk.

És az örök kérésem: színtelen - 2 réteg szín - újra színtelen. Hogy miért? Mert a körömlakk és a körömlemez más rugalmasságúak. Így kell egy "kötőanyag", ami a kettőt fixálja egymáshoz. Illetve sötétebb színeknél a színtelen alapréteg védi a természetes körömlemezt az elszíneződéstől.

De még mindig nincs vége! Merthogy ha vágtunk körömbőrt, akkor azt ápolni is kell, hiszen a bőr folytonossága megszakad, ergó seb keletkezik, még ha nem is vérzik, de ott bejuthatnak a kórokozók. (Ha seb keletkezett, arról is beszélek, lent.) Így jön egy körömbőr ápoló olaj, amivel a köröm körüli bőröket be kell kenni, jól a bőrbe dörzsölve azt. Utána egy krémezés, hogy a radír hatása tovább tartson és a bőrünk tovább maradjon babapopsi puhaságú. :)

 

Ha sérülés keletkezne...

Legyen otthon mindenkinél kéznél betadine és valamilyen vérzéscsillapító. Általában betadine-ig nem szokott fajulni a dolog, én egy folyékony, gyógyszertárban kapható vérzéscsillapítót használok, ez azonnal elzárja a vérzést, lezárja a hajszáleret (bár piszkosul fáj). Erre gyógyszertárban lehet kapni stiftet is, én higiénés szempontok miatt nem használom azt, de a célnak tökéletesen megfelel. Ha nagyobb a seb, akkor betadine, nehogy bekerüljön valami nem odavaló és gyulladást okozzon.

Én még bőrfertőtlenítővel is le szoktam fújni, ezt nem mindenki tart otthon, de ha parfümöt fújsz rá, mindent megtettél, hogy ne gyulladjon be és ne fájjon már egy óra múlva. :)

 

És a mocskos anyagiak...

Szükséges anyagok:

  • Bőrradír (ez egy flakon teljesen változó, a 6-700 forintos ártól egyész a 4-5000 forintosig létezik. Én ezt használom: https://www.perfectnails.hu/webaruhaz_borradir--peeling-energy-scrub---hamlaszto_1278 viszont magánemberek ebben a boltban 20% felárral vásárolhatnak csak.) 1400 forint a kis kiszerelés a 20% felárral.
  • Körömbőr feltoló - kaparó. Így néz ki: https://www.moyrashop.hu/index.php?k=FEM_ESZKOZOK_126&n=BORFELTOLO_KAPARO_CP_3287&page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=1635&category_id=126&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1 Ez a legjobb amit eddig próbáltam. Ez ezen az áron a Ferenc körúti boltban megvásárolható, tehát 1290 forintért.
  • Körömbőr vágó olló és csipesz. Én mindkettőt ajánlanám, mert van aki azért tud ollóval is bánni, de a csipeszt a köröm rövidítésére is lehet azért használni, én azt tanácsolom, legyen mindkettő otthon. Ha mód van rá, rozsdamentes és nem olyan ami egy erősebb körömnél már tönkre is megy, illetve az ollónak fontos, hogy jó fogása legyen (ne nyomja az ujjad míg vágsz vele), és nagyon hegyes legyen a vége. Erről ismered meg a jó bőrvágót. Én ezeket használom: https://www.moyrashop.hu/index.php?k=FEM_ESZKOZOK_126&n=BORVAGO_OLLO_Ives_CS_2411&page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=2462&category_id=126&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1 1490 forint, https://www.moyrashop.hu/index.php?k=FEM_ESZKOZOK_126&n=KOROMCSIPESZ_Egyenes_NN_2217&page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=1646&category_id=126&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1 650 forint.
  • Reszelők. Én a Perfect nails-es reszelőket szeretem, abból is inkább az ívelteket. Vendégeimnek pedig azért ajánlom, mert magán a reszelőn is rajta van a szemcseszám, így otthoni használatra is sokkal alkalmasabb. Pl. ez: https://www.perfectnails.hu/webaruhaz_reszelo--buffer-robust-reszelo---100---100_2817 Ez egy 100-as, tehát inkább köröm rövidítésre-formázásra alkalmas darab, de itt megtalálható - még egy ideig - ugyanez a típus más szemcseszámú változata is, szintén felárral, 468 forint / darabért. Mivel legalább kettő kell, így én mondanék egy 900 forintos árat, és még jól jártunk. :)
  • Polírozó reszelő. https://www.moyrashop.hu/index.php?k=BUFFEREK_POLIROZOK_144&n=F30_CSODAFENY_POLIROZO&page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=1729&category_id=144&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1 Tökéletesen megfelel, semmi extra flanc, olcsó, gyorsan cserélhető ha kell... bár ez nem kopik. 390 forint.
  • Színtelen és színes lakkok: jómagam Orly és Moyra lakkokat használok, és a Moyrát javaslom otthoni használatra. A színes lakkjai jól terülnek, nem csíkoznak, a színtelen meg majd' mindegy, milyen márka, a hatás ugyanaz. Darabja itt 350 forint, milliónyi szín van, és ami nem utolsó szempont, és mindenkinek melegen ajánlom, ki lehet bontani, és megnézni az ECSETET! Merthogy ebben is lehet szériahiba, aztán otthon leshetsz, hogy nem tudod használni. Anyagilag akkor ez 700 forint, és megint olcsón megúsztuk. :) De ugye, hogy van nagyon gázos lakk 2-3000 forintért is? Szerintem már mindenki belefutott ilyenbe...
  • Körömápoló olaj. A hatása ugyanaz, az illat és kiszerelés más. Én imádom a Crystal nails kókuszosát, ezt szakmabeliek most talán 1000 forint körül vehetik meg, de azt hiszem itt is van felár. De elégedjünk meg megint egy Moyrással, amiből van gyógynövényes, lótuszolajos... mittudoménmilyen még. :) 450 forintért.
  • Kézkrém. Én esküszöm a Neutrogena kézkrémre, de mivel ez zsíros krém, lassabban szívódik be, így pamut kesztyű is ajánlott hozzá, vagy esti krémezés. Sajnos a krém nem olcsó, valahol 1000 forint körül jár egy flakon, ami méretét meghazuttolóan sokáig tart, mert kevés kell belőle. :)

 

Nagyon fontos!!!

 

Én a sérülések miatti fertőtlenítőket, vérzéscsillapítókat nem számolom bele, mert arra ugye senki nem készül. Egyet kérnék mindenkitől, mielőtt használatba állítotok egy eszközt, MINDENKÉPPEN fertőtlenítsétek le! A legjobb nyilván eszközfertőtlenítővel (pl domestos!) kicsit átmosni - értsd 5-10 percre beáztatni egy hígított domestosos áztató vízbe, majd alaposan megszárítani a rozsdásodást elkerülendő. Ha ez nincs otthon, akkor ha már csak egy kis parfümöt fújsz rá, már többet tettél, mint a legtöbb ember.

Hallottam már papírreszelőtől begombásodott körmöt ... szóval ha mód van rá, próbálj meg szakboltban vásárolni, ott szakszerű segítséget is kapsz.

 

Akkor összesítve...

8270 forint. És otthon eltöltöttél vele másfél-két órát, összekentél mindent, és a lakkba is belenyúltál... és a sikerélményt sajnos kendőzi a morgás, hogy belevágtál, fáj, nem szép formájú a körmöd... folytassam?

 

És az önreklám a végére... :)

1500 forint. :) Nálam, egy óra alatt, ha van időd és lehetőséged, tovább krémezlek, masszírozlak, és jelenleg kb. 30-40 színből tudsz választani. Melyik éri meg jobban? :)