Gél lakkozás, otthon. Óvatosan, türelemmel, de nem elképzelhetetlen. :)

Kedves Érdeklődő!

Már jó régóta készülök erre az írásra, hogy mit is kell csinálni, ha megfordul a fejedben, hogy otthon végezz tartós lakkozást? No, megpróbállak felhomályosítani, mire számíthatsz. :) Verítékre, szitkozódásra, elreszelt körömre, majd utána ha belejöttél, egyre nagyobb sikerélményre. :) De nézzük részletesen. :)

1. Mit jelent a tartós - gél lakkozás?

A kézápolásban több féle eljárás létezik. Lehet köröm hosszabbítás, és saját köröm dekorálás (többek között). Most minket a saját köröm dekorálás érdekel: ezen belül van a hagyományos, acetonos szagú körömlakk, ami egyszerűen levegőre szárad, átlátszó üvegben van általában. Valamint az úgynevezett tartós lakkok, amik többnyire sötét csomagolásban vannak, mivel az uv fény árt az anyagoknak. Ezért óvatosan a tégelyek kinyitásával, mert az eladó haraphat érte, okkal. :)

(Ezen felül vannak színes zselék és porcelánok amiket felvihetünk saját körömre, de ezek már erősítésnek minősülnek, speciális ecsettel vihetőek fel, és eltávolításuk bonyolultabb.)

A tartós lakk ötvözi a zselé és a hagyományos lakk jótékony hatásait: olyan könnyen és vékony rétegben kenhető mint a hagyományos körömlakk, ám uv vagy led fény alatt keményre köt, és 3-4 hétig nem tudod megkarcolni, nem pattog, kopik, vagy csak kivételes esetekben. A felülete vízesen csillog, ebből nem szabad veszítenie, vagy csak bizonyos kemikáliáktól vagy dohányzástól, extrém esetben.

 

2. Milyen anyagokkal történik a gél lakkozás?

Rengeteg árkategóriában létezik, nagyon sok féle gél lakk. Hihetetlen nagy a színpaletta, és mivel a lakkok nagy részét még mindíg két rétegben kell kenni a szép fedésért, az alap színek többszöröse érhető el, az árnyalatok fedésével.

Találhatsz a piacon egészen 1000 ft-tól 7-8000 ft-ig gél lakkokat. Van, amihez kell alap- és/vagy fedőlakk (néha különböző!), van, ami önmagában tartalmazza ezeket. Ezekről mindíg érdemes meggyőződni a vásárlás előtt. Van vitamintartalmú készítmény, és van, ami oldószerrel pár perc alatt eltávolítható, ám a java 5 perc reszeléssel eltávolítható (NEM géppel, kézzel, nagyon óvatosan!). 

A lakkozáshoz még elengedhetetlen: 

- 3in1 (többnyire) folyadék: fertőtlenítő, víztaszító, zsírtalanító folyadék, általában ecsetes, de létezik pumpás verzióban is. Ez az első lépés.

- Primer(ek): az esetek nagy részében elég a savmentes primer, de annak akinek még a körömlakk is "lecsúszik" a körméről, annak elengedhetetlen a savas primer használata is. Ezt már kevesebb boltban lehet beszerezni, mivel irritálhatja a bőrt, ezért nem szívesen tanítják, ajánlják a szakemberek. Nagyon szigorúan mondom: bőrhöz NEM érhet, mert nagyon csíp! 

- Reszelők: buffer a köröm mattításához, 150-es és 180-as reszelő a köröm formázásához.

- Alapozó és fedő gél lakk: ezek ugye amiket említettem, hogy van, ahol nem kell, van, ahol ugyanaz, van, ahol két különböző készítmény. Boltban, érdeklődj, mielőtt vásárolsz! :)

- Színes gél lakkok. :) A csillagos ég ... :) :)

- "Cleanser", vagy 2 az 1-ben fertőtlenítő és gél tisztító folyadék. A gél lakkok, minthogy zselé alapú anyagok, többnyire hagynak egy ragacsos felületet. Ezt tisztítandó van szükség a gel cleanser, vagy gél lemosó folyadékra. Nyugi, a lakkozást NEM oldja, és nem mattít. Még véletlenül SE használj erre acetont, még ha javasolják is, mert mattít. Nagyon durván.

- Dekorációk. Ki mit szeretne, szintén a csillagos ég a határ. :)

- UV/Led lámpa. NEM minden anyag köt még led alatt, bár ez lenne a leggazdaságosabb, hiszen ebben nem kell égőt cserélni. Otthoni használatra elegendő 9 w-os lámpa is, de kinek-kinek pénztárcája szerint. Ha használtat veszel, érdemes elvinni a legközelebbi körmös boltba, hogy cseréljetek gyorsan égőt, mert az IS lehet az oka, ha nem köt meg a lakk. Többek között ...


Mára ennyi, következő alkalommal jöhet a "hogyan kerül fel". :) :)