"Cukorbeteg láb" és kezelése - mi is az a ...?

Gyógy- vagy esztétika?

A napokban az életemben nagyobb aktualitást kapott a gyógypedikűr és annak megfelelő alkalmazása. Csak, hogy tisztázzuk a kérdést, mi a különbség az esztétikai és gyógypedikűr között? Nagyon sok esetben az időben elkezdett gyógypedikűr konzultáció és/vagy kezelés egy hosszú bőrgyógyászati, esetleg sebészeti beavatkozástól mentheti meg a Vendéget!

 

Az esztétikai elsősorban a látszatra megy, ahogy az a szóban is benne van: bőrpuhítós-fertőtlenítős áztatással kezdődik, köröm rövidítést, formázást, bőrkeményedés eltávolítást, körömbőr visszatolást-, levágást jelent valamint bőrtípusnak megfelelő krémezést a végén.

A gyógypedikűr jelent minden ezen felüli kezelést: benőtt köröm eltávolítást (kisebb lábujjakról is, hiszen NEM csak a nagy lábujjon alakulhat ki), tyúkszem kiszedést, és cukorbeteg láb ápolást, kezelést. Ez is általában áztatással indul, DE! Cukorbeteg láb esetén csak és kizárólag gépi pedikűrt végezhetünk, ott azonban nem szabad áztatni. Valamint ha fokozott a bőrkeményedés is, célszerű az ún. kombinált (először gépi-, majd kézi-) pedikűr elvégzése: ez azt jelenti, hogy a munka jelentős részét géppel végezzük, majd a finomabb munkát már kézzel végezzük. Tapasztalataim szerint a köröm formázását, letapadt bőr eltávolítását géppel célszerű végezni, sok időt meg lehet spórolni vele. :)

 

Közelebbről a "cukorbeteg láb"...

A cukorbetegség nagyon dióhélyban egy hasnyálmirigy-rendellenesség. Több típusa létezik, és nem feltétlenül jár együtt túlsúllyal. Sőt, többnyire észre sem veszi a beteg, csak amikor már szövődménye alakult ki. Gyógypedikűr szempontjából fontos, hogy nem minden cukorbeteg lába tartozik az ennyire ilyesztő "dabetheses láb" katebóriába, ez már a tartósan magas vércukorszint miatt kialakuló speciális szövődményre utaló kifejezés.

 

A magas vércukorszint hatására bizonyos anyagok lerakódnak a hajszálerek falában, az azokban zajloó vérkeringést súlyosan károsítva. Ez okozza az akár vaksághoz is vezető szemészeti elváltozásokat vagy a dialízist szükségessé tevő vese elégtelenséget is. Ugyanakkor a végtagokon is komoly elváltozásokat okozhat a rossz keringés - fekélyképződéseket, szövetelhalásokat eredményezhet. Az érző idegeket ellátó hajszáleres hálózat beszűkülése a végtagokon érzészavarokat idézhet elő, zsibbadás lép fel, a fájdalom érzés fokozatos, végül teljes hiányával. Viszont ez ahelyett, hogy egy csúcs dolog lenne, a fájdalom nem érzése súlyos problémákat eredményez, nem érződnek az égő érzések, pl dörzsölés, akár mély seb keletkezéséig sem! Ami a pedikűr szempontjából nagyon fontos, és ami miatt mi - pedikűrösök - nem használhatunk kést, éles szerszámokat, vagy csak nagyon körültekintően, mert a rossz keringés miatt nagyon elhúzódhat a sebgyógyulás, másrészt a magas vércukorszint miatt a kórokozók igen kedvező életfeltételt találnak és így jelentősen fokozódik, az akár szepszisig fajuló ferőzésveszély!

Szintén a rossz vérkeringés miatt gyakran súlyosan károsodik a láb csontos szerkezete, a boltívek fokozatosan teljesen szétesnek, lesüllyed a boka, ami végső soron járásképtelenné teheti a beteget.


A fent leírtak miatt rendkívül fontos, hogy a cukorbeteg lábát, de a szövődményes cukorbeteg lábat főleg, gondosan óvni kell minden sérüléstől. Orvossal kell konzultálni mielőtt tyúkszem, vagy bőrkeményedés eltávolítása céljából otthon kezelni kezdjük magunkat, vagy pedikűröshöz fordulunk.

Mindenképpen fontos szakember segítségét kérni, mert ha elhanyagolja a beteg a cukorbeteg láb megfelelő kezelését, az végső esetben amputációhoz vezethet! Ma már az amputációk 50-60%-át meg tudja előzni a megfelelől orvosi- és pedikűr közreműködés illetve segítség, ha a beteg együttműködő.