Átlagostól eltérő, "problémás" körmök... de csak mert minden relatív! :)

Átlagostól eltérő formák...

  • Kanál köröm: nevéből adódik, hogy a köröm közepe kicsit besüllyed, a széle (oldalt és a szabad szélnél) felfelé áll, mint egy kiskanál... csak jobb esetben nem olyan mély a "gödör" benne. Igen, erre is lehet építeni körmöt, csak NEM (nyomatékosan mondom: NEM!!) tipes, hanem sablonos, lehetőleg porcelán körmöt. :)
  • Karvaly köröm: ezt úgy kell elképzelni, mint a csirke-karvaly körmeit, amik kicsit lefelé "biggyednek", nem egyenesen nőnek. Attól függően, hogy menyire kanyarodik lefelé, lehet fél- vagy teljes karvaly, ez lényegében egy műköröm szempontjából szinte lényegtelen: lehet már ezeknek megfelelő tipeket is venni, de a sablonos építés tökéletes erre az átlagtól eltérő formára is. Csak a körmösnek kell figyelnie erre, hogy picit csaljon optikailag, ha a vendég kéri, de lehet akár a természetes növekedés szerint is építeni.
 
  • Rágott köröm: igen, ez is eltérő forma... és mivel ha műkörmöt szeretnél rá, relatíve speciálisnak mondható. Mértékétől függően lehet rá építeni műkörmöt, kivétel ez alól ha gyulladt, váladékos, vérzik, mert akkor jobb hagyni legalább amíg ez kicsit elmúlik, aztán már lehet szépíteni... még ezt is:

... És amikor már szakemberhez kell fordulni, vagy ha látod ne fordulj el tőle, mert oka van ...

Néhány gyakrabban tapasztalt, látható köröm- vagy bőrelváltozás, kézen és lábon egyaránt, ami utalhat bizonyos betegségekre, többnyire ártalmatlanok, de néha fájdalmasak. Lássuk, mi állhat a háttérben (a teljesség igénye nélkül):

  • Ez furcsán fog hagzani: hiányzó köröm. Ezen nincs sok magyaráznivaló, csak néhány adalék: ez lehet pl. születési rendellenesség, sérülés (asztalosoknál egyik "ismertetőjel" :) ), de eltávolíthatja orvos is, pl ha durván benő a köröm (néha még az enyhét is így oldják meg, pedig gyógypedikűrös milyen szépen karban tudja tartani), vagy ha henger/cső alakban nő (van ilyen ismerősöm akinek szinte összeér a két szabadszél-szél, ezt eltávolították teljesen, vagy gombásodás esetén eltávolíthatja akár pedikűrös is, kezeléssel és körömpótlással ezek mind szépen láthatatlanná tehetőek az avatatlan szem számára! :)
  • Második köröm vagy cuticula túlműködés: ez egy genetikai okú inkább esztétikai "betegség", ami rendszeres manikűrrel szépen rendben tartható. Annyit jelent és úgy kell elképzelni, hogy a hátsó körömbőr az átlagosnál gyorsabban nő, néha nagyobb területet lefedve mint a "normális". Ami mint tudjuk relatív, és ahogy írtam, gyönyörűen eltűntethető FOKOZATOS vágással, tehát nem első alkalommal kell a csodát várni, mert a manikűrös elsőre lehet, hogy csak keveset vág belőle, nehogy vérzést okozzon, majd 1-2 hét múlva, ahogy újra nő, elszárad egy újabb réteg, egyre beljebb és beljebb vághat, szintén csak vérzéshatárig.
  • Körömlemez elválása a körömágytól: a köröm felemelkedik a körömágyról, és sárgás-fehér színűvé válik, mert körömlemez és a körömágy közé levegő hatol be. Oka lehet: helyi gyulladás (ekkor a gyulladás tünetei mind megjelennek, vagyis pirosság, duzzanat, fájdalom, melegség, funkcióvesztés), erős mechanikai vagy hőhatás (tehát ha pl egy baleset következtében felfeszül a körömlemez a körömágytól vagy forró vízbe kerül véletlenül a köröm-kéz, soha ne adódjon ilyen!), fertőzések, mérgezések, vízben végzett munka, gyakori kézmosás, körömlakklemosó (áztatva, órákon át, tehát nem csak a lakk lemosása alkalmával), tisztítószerek, helytelenül végzett kéz-, vagy lábápolás, körömágyban lejátszódó betegség. A leválás lehet teljes vagy részleges. Érdemes először egy manikűröst-pedikűröst megkérdezni, de ha a gyulladás esetleg már gyennyes elváltozással párosul, ő már nem, csak a bőrgyógyász nyúlhat hozzá.
  • Köröm berepedése: a körmök berepedezése esetén a körömlemez merev, száraz és lassan nő, amelynek különböző okai lehetnek: A vitamin hiány, vashiány, keringési zavarok, zsíroldó szerek. Többnyire az A vitamin bőséges bevitele már változtat a helyzeten, és rontani semmiképpen nem ront rajta, sőt, a hajra is jó hatással van/lesz. :) A körmök rendszeres ápolásával, a zsiradék pótlásával, valamint körömerősítő folyadékok, lakkok használatával a folyamat megállítható.
  • Hosszanti- és harántbarázdáltság: általában 40 éves kor fölött alakul ki. Oka lehet: vízben végzett munka, erős mechanikai hatások, mérgezések, ipari ártalmak, bőrbetegségek, körömlakkok, általános betegségek. Nagyon széles a kör, nem kell megijedni, ha nagy a gond, van más tünete is, csak ebből nem szabad semmit levonni. Kezelése egyszerű, polírozással a redőket egy picit el kell simítani és kitöltő lakkokat lehet alkalmazni a felületen.
  • Óraüveg köröm: a körömlemez megnagyobbodott, vastag kupola alakú, az utolsó ujjperc bunkószerűen kiszélesedett. Manikűrös tüneti kezelést végezhet, de tanácsos orvosi konzultáció mivel oka ritkán örökletes, veleszületett, gyakrabban szerzett (esetlegesen tüdőrák, májzsugorodás), az egy körmöt érintő elváltozás lokális keringési zavarra utalHAT. (Direkt a feltételes mód és a kiemelés, hiszen megintcsak nem a manikűrös feladata az ilyet megállapítani!)
  • Körömbenövés: körömlemez széle az oldalsó bőrredőbe hatol, ott fájdalmat gyulladást okoz. Ezt annak, aki egyszer is tapasztalta, nem kell bemutatni: a köröm sarka eleinte csak fájdalmas, mintha csak valami megnyomta volna (mivel általában szűk cipő, vagy túl "husikás", erre hajlamos ujjak miatt alakulhat ki, vagy rossz pedikűr miatt, amikor túl "U" alakúra vágják ki a körmöt, így az eleve csak úgy tud nőni, hogy belemegy a husiba), aztán elkezd pirosodni, melegedni, és egyre jobban fáj. No ekkor már érdemes felkeresni szakembert - lehetőleg először pedikűröst, mert a bőrgyógyászok többnyire az egész körmöt eltávolítják - aki szépen, bár némi fájdalom árán (hiszen eleve fájdalmas területen dolgozik), de azt azonnal megszűntetve eltávolítják a gondot okozó körömsarkat, lefertőtlenítik a területet munka előtt és után, ha vérzés van (akadhat, nem kell megrémülni) azt is elállítja, betadine-nal kezeli. Kényelmetlen beavatkozás, de ezerszer jobb, mint az orvosi köröm leszedés... nem? :)

  • Körömsánc-gyulladás: ránézésre nehéz megkülönböztetni a benőtt körömtől, mivel ez is ránézésre "csak" egy gyulladás a köröm körül. Ellenben többnyire elkezd gyennyedzeni, így semmiképpen NEM nyúlhat hozzá manikűrös-pedikűrös, csak bőrgyógyász. Bakteriális fertőzés is lehet, így mindenképpen ajánlott ha a kéz- vagy lábápoló úgy ítéli, minél hamarabb orvoshoz fordulni antibiotikumos kezelésért.
  • Szemölcs: vírus okozza (és mivel fertőzés köröm- vagy bőrrágástól is kialakulhat!), manikűrös- pedikűrös nem érhet hozzá, mert ha belevág véletlenül, az mindenhova eljut a Vendég és a körmös bőrfelületén, ott megtelepszik és újabb szemölcsöket okoz. Nagyon makacs betegség, de jól kezelhető: ha manikűrözni- pedikűrözni kell az érintett területet, egyszerűen védelemként le kell takarni a szemölcsöt egy sebtapasszal. Otthoni kezelésként nagyon jó ecsetelőket, fagyasztókat lehet használni, de akár a körömápoló, illetve a háziorvos, bőrgyógyász vagy gyógyszerész is megfelelő gyógymódot tud ajánlani. Ma már rengeteg van a piacon, de nagyon sok féle szemölcs van, így lehet, hogy elsőre nem a megfelelő szert találjuk meg, nem szabad feladni, érdemes addig igyekezni megállítani, amíg csak 1-2 pöttyről van szó, és nem fedi az egész kezet-lábat, néha arcot! A képen egy "tipikus" talpi szemölcsöt próbálok mutatni, ez egy könnyedén letakarható és kezelhető szemölcs, és pedikűrözhető láb. De van futószemölcs, ifjúkori szemölcs, és még sorolhatnám... de többnyire egy a felületből kidülemkedő és száradó tetejű, sebszerű izét kell figyelni... és szakembert kérdezni, a biztonság kedvéért. :)
  • Tyúkszem: no ez megint egy fájdalmas és makacs dolog. Akinek volt, tudja mennyire érzékennyé válik a terület. Pedikűrözésileg ez annyit jelent, hogy egy felszíni bőrkeményedés alatt van egy tölcsérszerű behúzódás, ami akár a bőraljáig is lenyúlhat, és ott már idegeket is nyomhat! Ezért van az, hogy a Vendég azt érzi, hogy egy ponton mintha tüske szúrná, de a pedikűrös csak többnyire egy átlátszó pöttyöt lát, némi megvastagodott bőrfelületen. Nos, OTT kell mélyebbre ásni. :) Lehet, hogy a pedikűrös nem tudja elsőre kiszedni a tyúkszem gyökerét, ezért érdemes ezen felül otthoni bebiztosításul egy tyúkszemtapaszt is venni, ezek általában tehermentesítő gyűrűvel is rendelkeznek, így a fájdalmat is próbálják enyhíteni, és egy savas anyagot juttatnak a tyúkszem közepébe, ahol a "gyökér" volt, így teljesen kiölve azt. (Ez ugyan pici kép, de egy már előrehaladott tyúkszemekkel "tarkított" lábat mutat. A lényeg az, hogy a szemölcshöz képest ez nem sebesedik hanem fehér "gócként" jelentkezik, néha eleinte csak egy gombostűfejnyi, de annál milliószor fájdalmasabb pöttyként!)
  • Köröm színeltérései:
  • Kék: sérülés, vérömleny (kékesfekete esetleg daganat, ha nincs megelőzően ismert mechanikai hatás)
  • Sárgás-zöldes-barna (penész színű): penészgomba.
  • Sárgás barna: sarjadzó gomba.
  • Fehér fonalacskák a körmön: fonalas gomba.
  • Fehér foltos: elszarusodási zavar, vitaminhiány, sérülés.
  • Barnás: vegyszer, körömlakk, gyógyszer.
  • Szilánkvérzés: csíkszerű vérömleny a körömágyban, kialakulhat általános betegségekben, bőrbetegségekben, sérülések után.
  • Hosszanti barnás-fekete csík: festékes anyajegy vagy rosszindulatú festékes daganat (én ezt direkt kis betűvel írom, mivel nincs joga körmösnek ilyet magától diagnosztizálni, és ezzel megijeszteni a Vendéget. De jó tudni róla, hogy ezzel esetleg érdemes szakembert - bőrgyógyászt! - megkérdezni, illetve háziorvost, biztos, ami biztos.).
  • Sárga, általában egész körömfelületen: nincs ok aggodalomra, idősödő korban a köröm elkezd kicsit elszíneződni és megvastagodni magától. Amíg nincs alatta törmelék, vagy nem fáj, és nem egy ponton indul és terjed, pláne ha még dohányzás is van mellette, akkor ez teljesen normális. :) Lehet kapni dohányosoknak a színeződést eltűntető folyadékokat, ezek segíthetnek esetleg. Erről érdemes szakemberrel beszélni.
  • Zöld: alga. Ezt nagyon ritkán említik, de a körmösök életükben legalább egyszer találkoznak vele. Ez egy zöldes (sárgás) elszíneződés a körmön, ami még nem tudni pontosan mitől alakul ki, de csak műköröm alatt alakul ki. Dolgunk-teendőnk nem sok van vele, lenő magától, nem terjed. Csak addig csúnya... nem változtat rajta lakk vagy fedés, nem gyógyul gyorsabban, nem terjed, de innentől az ember megtanul extra higiéniával és megelőzéssel dolgozni. :)

 

 

És egy jótanács a végére...

 

Ezek tényleg csak felsorolásul kerültek ide, a legáltalánosabb, és leggyakoribb problémák. Ha a mindennapos munkám során találkozom még újabbal, akkor azt igyekszem még megmutatni (ha a Vendég is beleegyezik), de ha Te, kedves olvasó tapasztalsz valamilyen köröm- vagy bőrproblémát, kérlek írj e-mailt, egy fényképpel, és privát üzenetként válaszolok, miután utána néztem, és szükség esetén további szakértő kollégát is megkérdezek (természetesen maximális diszkrécióval).

Körömklinika

Gödöllő
+36 30 533 7577 koromklinika@gmail.com