Köröm részei... csak hogy lássuk honnan jön a baj. :)

A köröm részei

  • Mátrix: innen ered a köröm. A köröm is, mint a haj, élő csirasejtekből alakul ki, amelyek lassan elhalnak, és így válik a szervezetünk részéből egy külső, kemény szarusejtté, keratinná. A mátrix a köröm növekedési zónája: van belőle hátsó (felső) és első (alsó) mátrix: innen nő a köröm két körömlemeze. Igen, a köröm két lemezből áll, amik szorosan összetapadva (óraüveg szerűen) nőnek. Ezt onnan látod, hogy amikor reszeled a körmöd, a felső, keményebb részt megreszelve, alul marad egy hártya szerű réteg, amit néha alulról kipöckölve kell tovább reszelni... ugye-ugye? :)
  • Körömlemez: ahogy az előbb írtam, két, óraüvegszerűen összenőtt lemezből áll. Az egészséges körömről már az előző bejegyzésben írtam, amit még érdemes tudni, hogy átlagosan a kéz körmei kb. 0.1 mm-t, lábon 0.05 mm-t nőnek naponta. (Ez változhat táplálkozás, mechanikai sérülés, külső hőmérséklet - télen lassabban nő a körmünk mint nyáron, életkor függvényében - pl gyerekek körmei jelentősen gyorsabban nőnek mint idősebb életkorban, valamint a szívtől való távolság is számít: a kézen gyorsabban nő, mint lábon.)
  • Hiponichium vagy bőröcske. Ezt már szintén említettem: a köröm szabad széle és az ujjbegy "átmenetét" képező, a szervezetet védő bőröcske. Amitbe ha belevágunk, irtóra tud vérezni...
  • Körömsánc vagy körömredő: a körömlemezt "U" alakban oldalt, és hátul körülvevő bőr.
  • Körömbőr vagy cuticula: vékony bőrredő, ami a körömsánc széléből nő ki, ráhajlik a bőrre, de nincs azzal összenőve. Ez is védő szereppel bír, de ez az, amit manikűrözésnél feltolunk-kivágunk, attól függően, kinél mennyi van és az mennyire zavaró, mennyire van kiszáradva, stb.
  • Lunula vagy holdacska: a köröm felső részénél látható félhold alakú világosabb terület. Ez az alsó mátrix körömlemezen átütő képe. Semmi különösebb szerepe nincs, csak ha sérülés éri, az maradandó lehet. (Akárcsak a felső mátrix sérülés esetén is.)
  • Körömágy: 0.2 mm (hehe, jó esetben) vastag hámtömeg, a lunula és a köröm szabadszéle között. Tehát maga a köztudatban "körömként" ismert rész.
  • Körömbarázda: körömlemez és körömsáncok közötti sekély árok. Ide megy be leggyakrabban a kosz, lakkok, műköröm anyagok... Ha ide mélyebben benyúlunk, bizony belenyúlhatunk a körömágyba, ami nagyon tud fájni. :)

És csak hogy ne legyen ilyen száraz és el tudjátok képzelni, egy ábrát is találtam hozzá... :)

 

 

És csak a poén kedvéért... a manikűr hiánya? :)

 

 

A következő rész kicsit gyomorforgató lesz, a köröm eltérésekről lesz szó, betegségekről, alaki eltérésekről. Ezekhez egész jó képeket találtam, szóval aki vizuális típus, gyorsan felismeri innentől sajnos, hányan szenvednek ilyen bajokkal...

 

Körömklinika

Gödöllő
+36 30 533 7577 koromklinika@gmail.com